MIÓD Z MALINAMI
|
MIÓD Z MALINAMI
Polecamy Państwu następujące rodzaje miodów:
-
miód nektarowy lipowy - urzeka żółtą barwą, zadziwia ostrym smakiem i silnym zapachem lipy. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Doskonały kiedy dopada nas niepokój i bezsenność. Znakomicie działa na organizm, gdy męczy grypa, przeziębienie czy zatoki. Nie bez powodu przodkowie mówili " kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy Ci pomoże".... Wyróżniony prestiżowym certyfikatem jakości "Doceń Polskie".
-
miód nektarowy wielokwiatowy - najbardziej popularny miód o kolorze żółtym, czasem jasnobrązowym. Oczarowuje łagodnym smakiem i zapachem wiosennych kwiatów. Ze względu na dużą zawartość glukozy polecany przy schorzeniach serca i wątroby. Stosowany przy katarze siennym, przeziębieniach, dodaje energii, wzmacnia odporność i organizm. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi miód otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność.
-
miód nektarowy wielokwiatowy kremowany - zachwyca jasną, perłową barwą i fantastycznie rozsmarowuje się. Polecany przy alergiach dróg oddechowych i osobom uczulonym na pyłki roślin, które po kuracji łatwiej znoszą wiosenne alergie. Zawiera cukry proste, glukozę i fruktozę, krzem - pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także do odnowy skóry, włosów i kości.
-
miód nektarowy gryczany - pachnie i smakuję intensywnie jak kwiat mazurskiej gryki. Barwę ma od ciemnoherbacianej do brunatnej, smak ostry, korzenny, idealnie wzbogaca smak ciast. Ze względu na dużą zawartość żelaza i magnezu spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych. Z uwagi na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające. Wyróżniony prestiżowym certyfikatem jakości "Doceń Polskie - TOP PRODUKT". Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi miód otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność.
-
miód spadziowy ze spadzi iglastej - oczarowuje żywicznym aromatem i łagodnym, niezbyt słodkim smakiem. Kolor ma ciemny, często z odcieniem zielonkawym. Powstaje na igłach świerków, sosen czy modrzewi, jest niezwykle cenny i często nazywany królem miodów. Stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych, działa antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy polecany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego, w przypadku obniżonej odporności organizmu. Ma działanie odtruwające i dlatego zalecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Wyróżniony prestiżowym certyfikatem jakości "Doceń Polskie". Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi miód otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność.
-
miód nektarowo-spadziowy leśny - to prawdziwa esencja darów mazurskiej przyrody, pozyskany z szałwii lekarskiej, maliny, dziurawca, delikatności dodaje naktar z drzew lipy, aromat to uczestnictwo polnego rumianku i leśnych ziół. Smak natomiast zawdzięcza nektarowi z chabra. Cechuje go duży udział spadzi liściastej z drzew lipy i dębu. Lokalizacja pasieki w bezpośrednim sąsiedztwie granicy polsko-rosyjskiej, pozwala na korzystanie pszczołom z pożytków specyficznego ekosystemu leśno-łąkowego. Roślinność leśna dostarcza pszczołom zasoby nektaru i spadzi, a łąkowa nektar z roślin miododajnych łąk śródleśnych tego subregionu. Korzystnie wpływa na choroby dróg oddechowych, przeziębienia, poprawia odporność organizmu i reguluje przemianę materii. Wszystkie te czynniki pozwalają stawiać go wysoko wśród miodowej elity.
-
miód nektarowy akacjowy - barwa bardzo jasna, w postaci płynnej jest prawie przezroczysta. Zapach kwiatów robinii akacjowej, w smaku łagodny, bardzo słodki. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy krystalizuje się bardzo wolno, przechowywany w temp. ok. 20 stopni C pozostaje w postaci płynnej przez kilka miesięcy. Wspomaga leczenie cukrzycy, zaburzeń trawienia, oraz schorzeń żołądka i jelit. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny powinny spożywać ten miód. Składa się on przeważnie z cukrów prostych i dlatego bardzo szybko dostarcza energii naszemu organizmowi. Cukry proste są w pierwszej kolejności wchłaniane do krwi i w ten sposób doskonale odżywiają nasze mięśnie czy inne komórki ciała. Miód ten sprawi, że na pewno poczujemy się odprężeni i zrelaksowani. Okłady z naturalnego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się i likwidowanie zakażeń. Jest bardzo łagodny i chętnie wybierają go dzieci.
-
miód nektarowy wrzosowy - w stanie płynnym, jest koloru rubinowo-brunatnego i ma galaretowatą konsystencję. Pachnie wrzosem i ma niebanalny gorzkawy posmak, co nie oznacza że nie jest słodki. Ma bardzo przyjemny, delikatny smak. Działa on moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Ułatwia też procesy trawienne, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Schorzenia, w których miód wrzosowy znalazł zastosowanie to: - choroby nerek i dróg moczowych - stany zapalne gruczołu krokowego - kamica nerkowa - zapalenia i zakażenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła - przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych, jamy ustnej i gardła - stany zapalne żołądka i jelit - dna moczanowa - choroby reumatyczne. Jest także zalecany przy profilaktyce chorób prostaty u mężczyzn po 40 roku życia.
-
miód nektarowy akacjowy z poziomkami - łagodny w smaku nektar akacjowy połączony z delikatnymi poziomkami. Kompozycja złocistej słodyczy miodu z wygrzanymi na słońcu poziomkami. Przywodzi na myśl lipcową, leśną polanę, pełną aromatu z nutą odgłosów pracowitych pszczół w tle. Fantastyczny do lodów, deserów, herbaty, musli, mleka, jogurtu ale zwykle poziomki zjadają się same, prosto ze słoika! Idealny dla dzieci i dorosłych przy schorzeniach przewodu pokarmowego i w zaburzeniach pracy nerek. Poziomki zawierają sole mineralne, garbniki, flawonoidy, witaminę C. Zawiera tylko naturalne składniki - polski miód akacjowy i polskie poziomki. Decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi miód otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność, Statuetkę POLSKI SMAK 2012, oraz certyfikat "DOBRY PRODUKT - WYBÓR EKSPERTÓW".
-
miód nektarowy akacjowy z malinami - doskonały na przeziębienie. Maliny mają działanie napotne i ogólnie wzmacniające ze względu na zawartość witamin i istotnych dla naszego zdrowia kwasów omega trzy. Produkt o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, bez dodatków sztucznych barwników czy konserwantów, tylko miód i maliny. Doskonały do herbaty, jogurtu czy lodów. Kwaskowa malina ze słodziutkim miodem, prawdziwa PYCHOTA!
-
miód nektarowy akacjowy z wiśniami -kompozycja złocistej słodyczy miodu z kwaskową nutą wygrzanej na słońcu wiśni. Przywodzi na myśl sierpniowy sad, pełen aromatu i spokoju drugiej połowy lata z nutą odgłosów pracowitych pszczół w tle. Wiśnie zawierają cukry proste i pektyny, mangan, jod, wapń i żelazo. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym - serca. Naukowcy wiele też mówią o antynowotworowych właściwościach wiśni. Znajdujące się w nich substancje hamują rozrost komórek rakowych. Doskonały do jogurtu, lodów, pieczywa z serem typu mascarpone czy włoskiego.
Dane teleadresowe
Pasieka Pucer Dariusz Pucer
Pastwiska 7
11-410 Barciany
tel. 508381243, 508381244
e-mail: pasiekapucer@wp.pl